WINE BAR Monument

Monument Wine Bar osmišljen je kako bi se posetiocima naših restorana, po pristupačnim cenama, služenjem “na čašu”, omogućila degustacija čuvenih svetskih vina.
Trenutno naša WINE BAR LISTA obuhvata visoko kvalitetna vina iz Srbije, Italije, Francuske, Španije, Slovenije, Hrvatske, Portugala i Australije.

Vinski deo odlikuje se ugodnim enterijerom, sa polu-visokim sedenjem, velikim asortimanom vina i posebnom ponudom hrane.

Od hrane, posebno izdvajamo “Vinski tanjir”, za dve osobe, kao i bruskete, karpaćo, veliki izbor sireva i sva predjela iz Monument jelovnika.

Od 2013. godine, svakog četvrtka, imaćemo promociju vinarija uz specijalno osmišljen program.

Za sve vas, koji tek ulazite u svet vina, Monument WINE BAR nudi 4 praktična saveta koji će vam pomoći da upotpunite uživanje u degustaciji vina.

Prvi doživljaj kod degustacije vina je vizuelni.
Najpre se gledaju nijansa boje, intenzitet boje i bistrina vina u čaši. Ovde značajnu ulogu ima pravilno odabrana čaša za vino.
Boja belih vina varira od nijanse vledo-žute do zlatno-žute. uglavnom su tamnija vina starija.
Boja crvenih vina varira u zagastio crvenim ka tamno ljubičastim tonovima. Crvena vina starenjem takođe tamne.

Drugi korak je mirisanje vina
Držanjem čaše za drku ili postolje, zavrtite vino u čaši, kako bi razvili “Buquet” tj. miris, prmaknite prvo čašu licu, a zatim stavite nos u čašu. Zatvorite oči i polako pomirišite vino. Pokušajte da osetite na šta vas miris podseća.
Kvalitetna bela vina podsećaju na sveže voćne ukuse, a crvena vina na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju.
Bačva u kojoj vino leži daje aromu na dim, vanilu, cimet, kafu, čokoladu, lešnik.

Treći savet odnosi se na probanje vina
Pokušajte da vino polako prelivate po ustima i jeziku, trudeći se da pogodite svaku tačku. Svaki deo jezika oseća različiti ukus. Vino treba zadržati kratko u ustima i za to vreme razmišljati o ukusima, odn. na šta određeni ukus asocira.

Bela vina uglavnom asociraju na belo voće: jabuku, krušku, ananas… Miris crvenih vina opisuje se često sa bobičastim voćem, šljivama, višnjama… Ovaj primarni miris pripisuje se uglavnom sori grožđa od kojeg je vino napravljeno
Ostali mirisi u vinu uglavnom su posledica proizvodnje ili čuvanja vina.
Okušajte se u broju mirisa koje možete da dešifrujete u jednoj čaši, nemojte se ustezati, pustite mašit na volju, ovo je ipak subjektivan doživljaj.

Četvrti savet pri degustaciji odnosi se na gutanje vina.
Kao i kod svih kvalitetnih pića, ostanak arome u ustima nakon gutljaja, jedna je od najvažnijih komponenti u oceni vina. Što je vino kvalitetnije, njegov će ukus duže trajati.
Osetite “završnicu” i nastavite sa uživanjem!